onsdag, februari 25, 2009

Fastlagstisdag

Vilket härligt väder vi hade på fastlagstisdagen. Snö, lagom temperatur och lite sol. Ett ypperligt ute väder!

Ibland förundras jag över hur man kan förvåna sig själv. För några dagar sen skrev jag här på bloggen att vår familj inte åker slalom...

Jag om en min väninna träffades över en kopp kaffe i veckan, vi pratade himmel och jord. Hennes äldre son hade under sportlovet varit på skriftskolsläger till en slalom ort. Resten av familjen var dit på besök en dag. Den yngre sonen hade aldrig prövat på slalom förut, men klarade det riktigt bra för det. Det här började gro i mina tankar och jag tyckte väl att det var mer än rättvist att mina barn också får pröva på det. I grannstade har vi en liten, lite slalombacke. Vi åkte dit igår efter skolan. Barnen åkte och jag såg på. Till att börja med var det lite små knepigt, men barn lär sig snabbt och snart gick det av bara farten!

mosaic1727013

Med rätt att ändra sig!

måndag, februari 23, 2009

Mellanrapport

Mormorsrutorna har legat på is nu någon dag. För min bokföring i dagboken vill jag notera att jag under senaste vecka knåpade ihop 21 st. Nu behöver jag 5 st till så kan jag sy ihop det till en liten mini pläd på 10x5 rutor.

Fastlagssöndag

P2220365 P2220366 P2220363

Igår hade vi ett riktigt busväder här. Snön yrde omkring och fastän man skottade och skottade så fylldes spåren genast igen. I ärlighetens namn bör man väl ändå säga att det var ett riktigt härligt vinter väder.

Det var  fastlagssöndag och då skall man äta ärtsoppa med senap i och rågbröd med ost. Till dessert äter man fastlagsbullar. Mums! På fastlagssöndagen hör det också till att man åker pulka och där kommer ju snön in. Den mängden vi fick igår kunde inte ha varit mera välkommen.

Imorgon är det fastlagstisdagen så då kan man ta sig en fastlagsbulle till, om man vill!

fredag, februari 20, 2009

Less is more!

Barn är knepiga ibland! Vi har sportlov denna vecka och då hör det ju till att man är ute så mycket som möjligt och idrottar... Flera familjer passar på att åka till lappland eller till Sverige för att åka slalom. Efter mina klena försök i slalombacken som yngre är jag inte intresserad av det ;) Så vi får ägna åt oss andra saker. Vi har bla åkt pulka i olika backar. Jag överraskade barnen med smörgåsar och varm o´boy i pulka backen en sen kväll (bilderna blev för mörka). Igår åt vi lunchen ute på trappan. Helt klart en succé! "Det här ska jag berätta i skolan" sa Felice.

mosaic1364594

Med detta vill jag säga att barn uppskattar närhet och samvaro, inte nödvändigtvis prislappen.

Vi har nu bakat bullar som vi tänkte ta med på nästa pick-nick, få se vart den går.

mosaic4661455

Jag fick tulpaner av min väninna, när hon uppvaktade mig på min dag. Jag har sparat dem och vårdat dem efter bästa förmåga men nu är deras tid ute, bladen faller av. Tänk om man kunde spara dem vidare på något sätt...

CIMG2520

Livet är underbart!

tisdag, februari 17, 2009

Vänner och pyssel

Tiden rusar iväg nu har vi redan sportlov och tisdag. Vi backar lite i tiden och går tillbaka till vändagen 14.2. Felice hade kombinerat vändagsfest och födelsedags kalas för sina vänner.  Temat var pyjamas party. Flickorna myste bland madrasser, dynor och täcken då de pratade pojkar och annat tjej snack. Kalaset varade i 2,5 timmar så dom han även äta hjärtbakelser, se på film och klä ut sig. Flickorna hade det riktigt mysigt och roligt!

P2140363

Eftersom det var vändag hade vi hjärtat som en genomgående form på kex, mockarutor, gräddbakelser och små dynor som flickorna fick. Dynorna kom väl till pass när vi läste några spännande spökhistorier (med lyckligt slut).

För att bokföra för mig själv vill jag skriva ut hur duktig jag har varit... Senast jag skrev om mormorsrutorna hade jag virkat ihop 8 st. Under senaste vecka har jag virkat 16 st. Jag känner mig så stolt! Jag visade upp en bunt med tio lappar åt Ferdinand, tänkte väl att jag skulle få beröm. Han tog mig ganska snabbt ner på jorden igen då han sa "då har du bara 90 kvar av den färgen..." (jag har räknat ut att jag kanske behöver 400 lappar dvs 100 av varje).

P2180364Såg hos Galleri M&B att hon hade sytt ihop lapparna hon hade virkat hittills och använder det till pläd för docksängen. På så vis kan man använda dem under tiden också. Fiffigt!

måndag, februari 09, 2009

Paus

Jag är på jobb alla dagar denna vecka så det kommer att vara gläst mellan inläggen. Ja, jag vet att de flesta av er är på jobb varje vardag och hinner blogga för det. Men för mig som inte är van att vara på jobb 9-17 så är det här en stor förändring. Plötsligt blir jag "bestulen" på flera timmar per dag. Jag jobbar som inhoppare på bank och är därför bara på jobb nu som då. För mig passar detta perfekt just nu. Tycker att jag behövs hemma för barnen.

Lite pyssel har jag hunnit med. Jag har fixat till några mormors rutor för en kommande pläd. Är jag riktigt duktig och aktiv så är det inte orealistiskt att den blir klar på ett år. Men jag antar att jag inte är så aktiv utan får sikta på att få den klar lång senare. Men nu har jag i varje fall börjat! och det får duga till att börja med!!

P2080373

Jag har inte ännu bestämt mig för om pläden ska bli tvåfärgad eller om jag lägger till en färg. Jag använder mig inte av det mönster som jag bifogade. Den beskrivning jag följer hittar du här.

fredag, februari 06, 2009

Rosa ull

Har blivit helt förtjust i tovningsgarnet (kanske det märks :) Du kan vara mer eller mindre duktig på att sticka/ virka och resultatet är alltid lika fint efter en omgång i bykmaskinen. Och bäst av allt det är snabbt och lätt då man anväder stickor av storlek 8-10.

P2060370 P2060372

P2060365 P2060369

Mitt senaste verk (smått fuktigt ännu) en axelväska. Fungerar som handväska för damer eller kalasväska för töser. Lagom stor för att rymma plånbok, nycklar och de viktigaste för damer eller inneskor/gåva för tösen. Väskan är fodrad med ett prickigt tyg och har en dragkedja i mynningen.

torsdag, februari 05, 2009

Mormorsrutor

Jag blir så inspirerad av att blogga runt bland alla er aktiva pysslare. Nu har jag på flera bloggar stött på mormorsrutorna. Det har länge varit min dröm att har en sådan pläd. Men jag är inte så säker på att tålamodet räcker till för att få den klar. Nu har jag hur som hellst bestämt mig för att göra ett försök.

untitled

Det är bilder som denna som får mig att önska att jag hade en sådan pläd. Nu gäller det att fundera ut färgvalen (bör ju vara färger man gillar ännu när pläden är klar). Här hittar du beskrivningen till rutorna.

onsdag, februari 04, 2009

Is decor

P2040359 P2040352 P2040361 P2040360 P2040363 P2040356

Barnen passade på att gjuta små iskuber när vi hade som kallast. Som gjutform använde de vanliga iskubsformer, det går lika bra att använda sandkaksformer. Har man lite större former kan man passa på att dekorera med tex frön, kottar, barr mm. De gjöt in en liten snörstump i varje så att iskuberna går att hänga upp. Nu pryder dom en buske strax utanför köksfönstret. De blev ett vackert blickfång!

tisdag, februari 03, 2009

NY FAMILJEMEDLEM

P2020375

Barnen har i flera år (ja faktiskt) tjatat om att de vill ha ett husdjur. Det har alltid varit någonting som har hindrat oss från att skaffa, tills nu då vi gjorde slag i saken. Eftersom F&F aldrig har haft ett eget husdjur förut, bestämde vi oss för att ta ett som inte kräver så mycket skötsel. Som ni ser av bilden så blev det en hamster eller rättare sagt en Rysk Dvärg Hamster. Hon döptes genast till Grållan och får bo i ett gammalt, rymligt akvarie. Första dagen vägrade hon bli på bild, hon grävde ner sig i spånorna och låg där och sov. När hon är vaken och i rörelse är det nästan omöjligt att få en bild av henne där hon inte är suddig (därav ingen närbild). Men visst är hon söt vår lilla Grållan!

måndag, februari 02, 2009

Gäster och grytunderlägg

Vi hade gäster på fredagen. Barnens faddrar var på besök. Eftersom vi var bortresta på julen så hämtade de barnens julgåvor först nu.

Jag röjde undan allt det juliga och röda och ersatte det med vitt och rosa, som tex kuddarna på matsals soffan. Tidigare hade vi en rad med djupröda dynor från Mosters, nu har vi dynor av olika storlek med gamla broderade örngott. Jag är en riktig tulpan fantast och dagen till ära köpte jag vita och rosa tulpaner. Efter den lilla omvandlingen har hemmet en vårig känsla (fast det är - 15 grader utomhus, brrrr!!!).

mosaic5453687

Gästerna bjöd vi på skink- och laxpaj med färsk sallad. Till kaffet hade vi choklad kaka och hallon parfait. Mums!

Grytunderläggen som vi har stickat och virkat på de senaste dagarna blev klara och har förstås matschande färger, rosa och vitt. Efter tovningen i bykmaskinen blev de riktigt tjocka, stadiga och fasta. Snyggt, snabbt och enkelt!